ҚОРАМОЛЛАРДА ТУЁҚ КАСАЛЛИКЛАРИНИ ОЛДИНИ ОЛИШ УЧУН ОРТОПЕДИК ИШЛОВ БЕРИШ: https://doi.org/10.5281/zenodo.14195153 - Арзиев , Х.Ю.; Жумамуратов , Э.Ж.; Атаниязов , С.Б.; Есбоганова , М.М. (International scientific and practical conference, 2024)
Ушбу мақолада Қорақалпоғистон Республикаси худудидаги йирик шохли ҳайвонлар орасида учрайдиган туёқ ўсишлари ва уларга ортопедик ишлов бериш туғрисида маълумотлар келтирилган. Маҳаллий зотдаги қишлоқ шароитида парваришланаётган йирик шохли ҳайвонларнинг 1,2 фоизида, хориждан келтирилган наслдор йирик шохли ҳайвонларда туёқ ўсиши 13,1 фоизида кузатилган. Туёғи ўсган йирик шохли ҳайвонларга вақтида ортопедик ишлов берилиши лозим агарда бундай ишлов берилмаса, у албатта ҳайвонларда туёқ касалликларига олиб келиши таъкидланган.