ҚОРАҚАЛПОҒИСТОН ШАРОИТИДА ҚЎЙЛАР ОРАСИДА ФАСЦИОЛЁЗНИНГ ЭПИЗООТОЛОГИК ҲОЛАТИ, ИНВАЗИЯ ЭКСТЕНСИВЛИГИ ВА ИНТЕНСИВЛИГИНИНГ МАВСУМИЙ ДИНАМИКАСИНИ АНИҚЛАШ: https://doi.org/10.5281/zenodo.14227082 - Каипбергенов , К.; Хожамуратова , А.; Балтабаев , А.; Зарипбоева , З. (International scientific and practical conference, 2024)
Ушбу мақолада Қорақалпоғистон Республикасининг суғориладиган ва чўл ҳудудларида қўйларнинг жигар трематодалари Fasciola giganticaнинг 2022-2024 йиллардаги инвазиянинг экстенсивлиги, инвазия интенсивлиги оид текширишлар қайд қилинган. Бундан ташқари суғориладиган зоналарда қорин оёқли маллюска L.auriculariaнинг Fasciola gigantica касаллиги учун асосий хўжайин эканлиги ва ҳозир хам ўз долзарблигини йўқотмаганлиги тажриба натижаларида исботланганлиги, Fasciola gigantica личинкаси қиш ойлари L.auriculariaнинг жигаридан ташқарига чиқмаса маллюскани қишки уйқу даврида нобуд қилади ва кейинги йилги касаллик қўзғатувчиси касаллик тарқатувчи ҳайвонлар тезагидан чиққан тухумлар ҳисобидан ривожланишига доир маълумотлар келтирилган.