MENEJER VA RAHBARLIK USLUBI TUSHUNCHASI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14506666 - Axmatov , Noryigit (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu maqolada menejer va rahbarlik uslubi tushunchalari, ularning boshqaruv tizimidagi roli va tashkilot samaradorligini oshirishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Menejer — bu tashkilotning maqsadlarini amalga oshirish uchun resurslarni samarali boshqarish, strategik qarorlar qabul qilish va jamoani boshqarish bo‘yicha mas’uliyatni o‘z zimmasiga olgan shaxsdir. Rahbarlik uslubi esa menejmentning psixologik jihatlarini va rahbarning jamoani boshqarish usullarini ifodalaydi. Maqola menejerlarning rahbarlik uslubi, uning turli xil yondashuvlari va tashkilotdagi xodimlar bilan o‘zaro munosabatlardagi ahamiyatini ko‘rib chiqadi. Shu bilan birga, rahbarlik uslubi va menejerning shaxsiy xususiyatlari o‘rtasidagi bog‘liqlik, rahbarlik uslubining samaradorlikka ta’siri va uning jamoaning umumiy ishlash ko‘rsatkichlariga qo‘shgan hissasi tahlil qilinadi. Maqola menejerlik faoliyatida rahbarlik uslubini tanlashda e’tibor berilishi kerak bo‘lgan asosiy faktorlar, masalan, jamoaning psixologik holati, ishchilarning motivatsiyasi, tashkilot madaniyati va boshqa omillarni o‘rganadi.