RAQAMLI DUNYOQARASH: GLOBALLASHUV SHAROITIDA SHAXS DUNYOQARASHIGA IJTIMOIY TARMOQLARNING TA’SIRI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14540469 - Muminov , Muhammadbobur (International scientific and practical conference, 2024)
Mazkur maqolada globallashuv sharoitida raqamli texnologiyalar va ijtimoiy tarmoqlar yordamida shakllanayotgan “raqamli dunyoqarash” tushunchasi tahlil qilinadi. Ijtimoiy tarmoqlar orqali axborot oqimi yoshlar dunyoqarashiga qanday ta’sir ko‘rsatayotgani va ularning shaxsiy qarashlariga global tendensiyalarning qanday ta’sir qilayotgani tadqiq etiladi. Shuningdek, raqamli dunyoqarashning afzalliklari va kamchiliklari, algoritmik filtrlar, "filtr pufagi", "echo effect", virtual do‘stlik va guruhlar kabi omillarning raqamli dunyoqarash shakllanishidagi roli muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari O‘zbekistonda yoshlarning raqamli dunyoqarashi shakllanishi jarayonida mahalliy madaniyat va qadriyatlarga e’tibor qaratish zaruriyatini ko‘rsatadi.