OʻSIMLIK PEROKSIDAZA FERMENTINING BIOLOGIK AHAMIYATI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14546269 - Fattoxova, Dildora (International scientific and practical conference, 2024)
Har bir tirik organizmlarda kechadigan asosiy biokimyoviy jarayonlar, jumladan nafas olish, oziqlanish, energiya almashinuvi kabi qator jarayonlar fermentlar ishtirokida amalga oshadi. Bu fermentlar qatoriga oʻsimliklarda uchraydigan peroksidaza fermentini misol qilib keltirish mumkin. Ushbu maqolada oʻsimlik peroksidazasining biologik ahamiyati haqidagi maʻlumotlar keltirilgan. Peroksidaza - juda koʻp tarqalgan ferment oqsillaridan biri bo`lib, uni oʻrganishga boʻlgan qiziqishlar yillar davomida ortib bormoqda. Bu fermentni oʻsimlik va hayvonlarning toʻqimalarida, shuningdek zamburugʻlar va bakteriyalarning tarkibida mavjudligi uni yuqori va quyi organizmlarning muhim birikmasi deb hisoblashga asos yaratadi.