ROSSIYA XUFYONA IQTISODIYOTINI KO’LAMI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14560596 - Malikova , Sabohat (International scientific and practical conference, 2024)
Rossiya bozorining noqonuniy mahsulotlar hajmi 5 trillion rublga yetdi. 2023 yilda Rossiya chakana bozoridagi noqonuniy tovarlar hajmi 4,9 trillion rublni yoki butun chakana savdo bozorining 10,1 foizini tashkil etdi. Bu ko’rsatkich jahon o’rtacha ko’rsatkichidan 5 baravar yuqori. Bu haqda 2024 yil iyun oyi boshida chop etilgan RBC tadqiqotida ma’lum qilingan. Hisobotga ko‘ra, Rossiyada so‘nggi to‘rt yil ichida noqonuniy mahsulotlar ulushi joriy narxlarda 58 foizga o‘sgan – 2020-yildagi 3,1 trillion rubldan 2023-yilda deyarli 5 trillion rublgacha. Bu o’sishning sabablari G’arb sanksiyalari, parallel importning qonuniylashtirilishi, inflyatsiyaning o’sishi, biznesni tekshirishga moratoriy va onlayn bozorlarni rivojlantirish edi. Noqonuniy savdodan eng ko’p zarar ko’rgan tarmoqlar moda sanoati, kosmetika, parfyumeriya, tamaki va nikotin o’z ichiga olgan mahsulotlar bo’lib, ularda kontrafakt tovarlarning ulushi 17 foizga etadi.