IQTISODIY O’SISHNI TA’MINLASHDA "YASHIL IQTISODIYOT" NING OʻRNI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14564369 - Ergasheva , Rahnamo (International scientific and practical conference, 2024)
Yashil iqtisodiyot, resurslardan samarali foydalanishni, atrof-muhitni muhofaza qilishni va ijtimoiy adolatni ta’minlashga qaratilgan iqtisodiy model sifatida tavsiflanadi. Bu model, asosan, ekologik xavfsizlikni mustahkamlash, tabiiy resurslarni tejash, uglerod izini kamaytirish va energiya samaradorligini oshirishga qaratilgan. Tezisda, yashil iqtisodiyotning asosiy tamoyillari, ya’ni tabiiy resurslardan barqaror foydalanish, energiya manbalarining yangilanishi va chiqindilarni kamaytirish kabilarini amalga oshirish usullari muhokama qilinadi. Shuningdek, bu iqtisodiy modelning ijtimoiy va iqtisodiy jihatlari ham o‘rganiladi. Barqaror rivojlanishning asosiy maqsadi iqtisodiy o‘sishni ekologik barqarorlik bilan uyg‘unlashtirish bo‘lib, yashil iqtisodiyotning ushbu maqsadga erishishda muhim rol o‘ynashi isbotlanadi.