JINOYATLARGA QARSHI KURASHNING OQILONA (OPTIMAL) XARAJATLARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14625419 - Xo‘jamqulov , Eldor (International scientific and practical conference, 2024)
Maqolada jinoyatlarni kamaytirish va jinoyatchilikka qarshi kurashish uchun optimal xarajatlarni belgilashda iqtisodiy nazariyalar, samaradorlik va resurslarning cheklanganligi kabi masalalar muhokama qilinadi. Optimal xarajatlar, jinoyatchilikni kamaytirishning maksimal samaradorligini ta’minlash uchun qanday miqdorda mablag‘ sarflash kerakligini aniqlashga yordam beradi. Shu bilan birga, maqolada jinoyatga qarshi kurashda davlat va jamiyat o‘rtasidagi rol taqsimoti, jazo tizimi, profilaktika va jinoyatchilikni oldini olishga qaratilgan chora-tadbirlarning iqtisodiy va ijtimoiy jihatlari tahlil qilinadi. Jinoyatchilikni kamaytirishda optimal yondashuvni topish uchun iqtisodiy va ijtimoiy omillarni hisobga olish zarurligi ko‘rsatilib, bunday yondashuvlarning amaliy ahamiyati ta’kidlanadi.