STATISTIK KUZATISH XATOLARI VA ULARNI ANIQLASH YO’LLARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14955714 - Normuratova , Yulduz (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu ilmiy maqolada statistik kuzatishda yuzaga keladigan xatoliklar va ularni aniqlash usullari tahlil qilinadi. Maqolada statistik kuzatish jarayonida uchraydigan tasodifiy, sistеmatik, tanlash va javob xatoliklari to‘g‘risida so‘z boradi. Shuningdek, xatoliklarni aniqlash va kamaytirish uchun samarali usullar, jumladan, replikatsiya, korrelyatsiya metodlari, aniq savollar ishlab chiqish va o‘lchovlarning validligini ta’minlash kabi yondashuvlar keltiriladi. Maqolada statistik kuzatishning ishonchliligi va aniqligini ta’minlash uchun metodologik yondashuvlar va amaliy choralar ko‘rib chiqiladi. Natijada, statistik kuzatishdagi xatoliklarni aniqlash va kamaytirish jarayonlari, statistik tahlilning to‘g‘ri va samarali amalga oshirilishiga yordam beradi.