STATISTIKADA IQTISODIY INDEKSLAR: https://doi.org/10.5281/zenodo.14955722 - Payziqulov , Shaxzod (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu ilmiy maqolada statistikada iqtisodiy indekslarning ahamiyati va ularning turli sohalarda qo‘llanilishi muhokama qilinadi. Iqtisodiy indekslar, asosan, iqtisodiy jarayonlarning o‘zgarishini o‘lchash va tahlil qilishda ishlatiladi, bu esa iqtisodiyotdagi tendensiyalarni tushunishga yordam beradi. Maqolada narx, ishlab chiqarish, iste’mol va moliyaviy indekslar kabi asosiy iqtisodiy indekslar tahlil qilinadi. Har bir indeksning metodologiyasi va hisoblanish usullari, jumladan, Laspeyres, Paasche va Fisher indekslari yoritiladi. Shuningdek, iqtisodiy indekslarning iqtisodiy siyosat va prognozlar yaratishda, inflyatsiya va deflyatsiyani aniqlashda, ishlab chiqarish va sanoat sektorlari rivojini o‘rganishda qanday muhim rol o‘ynashi ta’kidlanadi. Maqola iqtisodiy tahlil va siyosat ishlab chiqish jarayonlarida indekslarning samarali qo‘llanilishini ko‘rsatadi.