STATISTIK KO’RSATKICHLAR: TUSHUNCHA, TURLARI VA AMALIYOTDAGI AHMIYATI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14955736 - Rashidov , Sharof (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu maqolada statistik ko‘rsatkichlarning asosiy turlari, ularning ahamiyati va turli amaliy sohalarda qo‘llanilishi ko‘rib chiqiladi. Statistik ko‘rsatkichlar, ma’lumotlarni umumlashtirish va tahlil qilishda muhim rol o‘ynaydi. Maqolada markaziy tendensiya ko‘rsatkichlari, tarqalish ko‘rsatkichlari, korrelatsiya va regresiya tahlilini o‘z ichiga olgan statistik ko‘rsatkichlarning turlari batafsil tushuntirilgan. Statistik ko‘rsatkichlar yordamida iqtisodiyot, tibbiyot, ta’lim va boshqa sohalarda ma’lumotlarni tahlil qilish va qarorlar qabul qilish imkoniyatlari ko‘rsatilgan. Ushbu maqola statistik ko‘rsatkichlarning ilmiy va amaliy ahamiyatini ta’kidlab, ularning turli sohalarda samarali qo‘llanilishini ko‘rsatadi.