TOVAR BOZORI TUSHUNCHASI VA TOVAR BOZORI TURLARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14551774 - Xakimova , Mexriniso (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu maqola tovar bozori tushunchasini va uning turlari, shuningdek, bozorning iqtisodiy faoliyatdagi o‘rni va ahamiyatini o‘rganadi. Tovar bozori - bu tovarlar va xizmatlar almashinuvi amalga oshiriladigan joy bo‘lib, u iqtisodiy tizimning ajralmas qismidir. Bozor iqtisodiy sub’ektlari orasidagi talab va taklifning o‘zaro aloqasi orqali ishlab chiqarish va iste’mol jarayonlarini muvofiqlashtiradi. Maqolada tovar bozorining turlari, ularning o‘ziga xos xususiyatlari, funktsiyalari va bozor tipologiyalari tahlil qilinadi. Bozorlarning turlari ichida tovar bozorlarining ichki va tashqi bozorlar, oligopoliya, monopoliyalashgan va erkin raqobat bozorlar kabi shakllari alohida ko‘rib chiqiladi. Tovar bozorining asosiy funktsiyalari va uning iqtisodiy tizimdagi o‘rni, shuningdek, bozorning ishonchli va samarali ishlashini ta’minlashdagi regulator organlarining roli haqida ham muhokama qilinadi. Ushbu maqola tovar bozorining turli xil shakllarini o‘rganish va tushunish uchun muhim ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.