MONOPOLIYA VA MONOPOL HOKIMLIK: NAZARIY VA AMALIY TAHLIL: https://doi.org/10.5281/zenodo.14557079 - Meliqo‘ziyev , Oybek (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu ilmiy maqola monopoliya va monopol hokimlik tushunchalariga doir nazariy va amaliy tahlilni taqdim etadi. Maqolada monopoliya turlari va monopol hokimlikning xususiyatlari ko‘rib chiqilib, ularning iqtisodiyotga ta’siri, ijobiy va salbiy tomonlari tahlil qilinadi. Shuningdek, monopoliya va monopol hokimlikning bozordagi narxlar, sifat, innovatsiyalar va raqobatga qanday ta’sir qilishini o‘rganish maqsad qilingan. Tabiiy va yaratuvchi monopoliyalar, shuningdek, siyosiy monopoliyalar haqida alohida ma’lumotlar keltirilgan. Monopolistlarning iqtisodiy hokimiyati va bozorni nazorat qilish jarayonida iste’molchilarga ta’siri hamda davlat tomonidan monopoliyalarni nazorat qilish zaruriyati muhokama qilingan.