KRIMINAL HATTI-HARAKAT UNING IQTISODIYOTGA TA’SIRI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14560386 - Mustafoqulov , Javohir (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu maqola Cheklangan ratsionallik tushunchasi va uning jinoiy xatti-harakatni tushunishdagi ahamiyatini o‘rganadi. Iqtisodchi Herbert Saymon tomonidan kiritilgan “Cheklangan ratsionallik” atamasi inson qaror qabul qilish jarayonidagi kognitiv cheklovlar va ma’lumotlarning yetishmasligini ta’kidlaydi. Ushbu tushunchani kriminologiyaga qo‘llash orqali shaxslar qanday qilib xavflarni bilgan holda ham noqonuniy faoliyatga qo‘shilishlarini yaxshiroq tushunish mumkin. Maqolada jinoyatchilarning qaror qabul qilish jarayonlari, atrof-muhit va ijtimoiy omillar roli hamda jinoyatchilikni kamaytirishga qaratilgan aralashuvlar ko‘rib chiqiladi.