QANDLI DIABETNING KELIB CHIQISH MEXANIZMI VA PATOLOGIYASI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15179953 - O’rinboyeva , D.F.; Yusupova , A.O.; Mustafakulov , M. (International scientific and practical conference, 2025)
Qandli diabet - bu bugungi kunda yuqori rivojlangan mamlakatlarda eng ko’p tarqalgan surunkali xastalik. Qandli diabet endokrin kasalliklari qatoriga mansub bo’lib, insulin gormoni to’liq yoki qisman yetishmovchiligidan kelib chiqadi. Natijada qonda giperglikemiya - qondagi glyukoza miqdorining davomli ortib borishi kuzatiladi.