RESTRIKTAZA FERMENTLARINING GEN MUHANDISLIGIDAGI AHAMIYATI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15245282 - Juraqulova , M.K.; Xolbutayeva , Sh.S.; Tangirova , D.D.; Soatov , B.B. (International scientific and practical conference, 2025)
Restriktaza fermentlari XIX asrning 70-yillarida kashf etilganidan buyon molekulyar biologiyada inqilobiy o’zgarishlarga olib keldi. Virusli infektsiyalarni oldini olish uchun mikroorganizmlar tomonidan ishlab chiqarilgan II tip restriktaza endonukleazalari, biotexnologiya sanoatini yaratgan va hayot, sog’liq hamda kasalliklar biokimyosiga oid fundamental bilimlarni taqdim etgan. Bakteriyalardan ajratilgan bu fermentlar, DNKni aniq va o’ziga xos tarzda manipulyatsiya qilish imkonini beradi. Ular DNK zanjirini ma’lum joylarda ajratib, o’ziga xos ketma-ketliklarni taniydi. Molekulyar biologiyada restriktaza fermentlari genlarni klonlash, begona DNKni mezbon organizmlarga kiritish, shuningdek, genetik ketma-ketlik, gen funktsiyasi va regulyatsiyasini o’rganishda muhim rol o’ynaydi.