BIOAROMATERAPIYADA FOYDALANILADIGAN O’SIMLIKLARNI "IN VITRO" SHAROITIDA O’STIRISH UCHUN OZUQA MUHITLARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15259452 - Fattoxova , D.O; Salimova , F.B.; Xolmirzayeva , N.O; Mamatkulova , I.E. (International scientific and practical conference, 2025)
Bioaromaterapiyani uzoq yillar davomida insonlar foydalanib, tog’li dam olish hududlarida terapiya sifatida qo’llashgan. Bioaromaterapiya - jismoniy va hissiy holatni yaxshilash uchun efir moylaridan foydalanishga asoslangan qadimiy amaliyot. Aromaterapiya tinchlantiruvchi muhit yaratish, stressni yengillashtirish va uyqu sifatini yaxshilashi mumkin. Bioaromaterapiyada efir moyi tarqatadigan o’simliklardan foydalaniladi. Ularni “in vitro” da o‘simlik meristema to’qimalaridan foydalangan holda Murasiga & Skuga ozuqa muhitida ko‘paytiramiz. Efir moyli o’simliklarni ko ‘paytirish texnikasi bilan umumiy ko’ payishi (95 %) BAP va NAA bilan boyitilgan va moslashtirilgan in vitro muhitida 88 % omon qolish imkoniyatiga ega.