DUKKAKLI OʻSIMLIKLAR VA TUGUNAK BAKTERIYALAR (RIZOBIYLAR)NING SIMBIOZ MUNOSABATI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15323053 - Mamatkulova , I.E; Bosimova , M. Sh (International scientific and practical conference, 2025)
Dukkakli oʻsimliklar (Fabaceae oilasi) bilan tugunak bakteriyalar (rizobiylar) orasidagi simbioz munosabati eng yaxshi oʼrganilgan organizmlar hisoblanadi. Dukkakli – rizobial simbioz koʻp bosqichli murakkab jarayon boʻlib, u toʻrt xildagi jarayon: erta (preinfektsion) taʼsir; tugunaklar morfogenezi; endosimbiontlar taraqqiyotini boshqarish; tugunaklarning azot toʻplovchi aʼzo sifatida faoliyat yuritishi kabilarni ichiga oʻz oladi. Bu jarayonlarning barchasi bakteriyalar, shuningdek xoʻjayin-oʻsimlik tomonidan qatʼiy nazorat ostida boʻladi.