EKOBIOTEXNOLOGIK USULLAR ORQALI PLASTIK VA SINTETIK MATERIALLARNI BIODEGRADATSIYA QILISH: https://doi.org/10.5281/zenodo.15351828 - Mallayeva , H.F; Isabekova , M.B (International scientific and practical conference, 2025)
Plastik va sintetik materiallar bugungi kunda kundalik hayotimizda keng tarqalgan, ammo ular atrof-muhitga jiddiy ta’sir ko‘rsatadi. Bu materiallar biologik degradatsiyaga uchramaydi va uzoq vaqt davomida tabiiy muhitda qolib, tuproq, suv va havo ifloslanishiga olib keladi. Shu sababli, plastik va sintetik materiallarni ekologik toza usullar bilan biodegradatsiya qilish masalasi dolzarb bo‘lib qolmoqda. Ekobiotexnologiya bu jarayonni mikroorganizmlar, enzimlar va boshqa biologik jarayonlar yordamida amalga oshirishga qaratilgan ilmiy yo‘nalishlardan biri hisoblanadi. Ushbu maqolada, plastik va sintetik materiallarning biodegradatsiyasi uchun qo‘llaniladigan ekobiotexnologik usullar tahlil qilinadi.