JANUBIY OROLBOʼYI ALEYRODIDAE OILASI OQQANOTLILARINING BIOEKOLOGIK HUSUSIYATLATI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15359444 - Serjanova , G.S.; Juginisov, T.I. (International scientific and practical conference, 2025)
Aleyrodidae oilasi oqqanotlilari eng ko‘p uchraydigan hasharotlar bo‘lib, jahonning ko‘plab mintaqalarida va turli iqlim sharoytlarida tarqalgan. Ular tropik va subtropik mintaqalarda shuningdek biz yashab turgan janubiy Orolbo‘yi hududlarida ham keng tarqalgan. Ularning tabiatda har xil turlari mavjud.Oqqanotlilar issiqsevar hasharotlar.Oxirgi yillarda sayoramizda iqlim o‘zgarishi, global isish natijasida oqqanotlilarning ko‘payishiga olib kelmoqda. Ushbu oilaga kiruvchi hasharotlar o‘simliklar uchun zararli bo‘lib, ularning turli biologik va ekologik xususiyatlari shu nuqtay nazardan yashash muhiti, o‘sish davridagi adaptatsiyalari hozirgi kunning muhim tadqiqot mavzusi hisoblanadi.