GASTEROPHILUS LICHINKALARINING OTLAR OGʻIZ BOʻSHLIGʻIGA PATALOGIK TA’SIRI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15360196 - Erimov, S.F. (International scientific and practical conference, 2025)
Mazkur maqolada Chimboy va Qo‘ng‘irot tumanlarida ilk bor “Ot oshqozon bo‘kasi - gastrofilyoz” kasalligini qo’zg’atuvchi Gasterophilus lichinkalari ogʻiz bo‘shlig‘i to‘qimalarida yashashi o‘tkazilgan gelmintologik tadqiqotlar natijasida isbotlandi. Ular asosan til asosining pastki qismi – radix linguae sohasida, ya’ni tilni ogʻiz bo‘shligʻiga biriktiruvchi mushak qatlamida, hiqqildoq atrofida va shu joyning tepa tanglayga yaqin joylarda joylashgani kuzatildi. Lichinkalar shilliq qavatga yopishib, miaz yaralarga sabab bo’lishi, bunday zararlanishlar otlarning oziqlanish, chaynash va yutish funksiyalarini buzilishlariga olib kelishi aniqlandi. Tadqiqot natijalari gasterofillyozni klinik kuzatishlar asosida erta va oson aniqlash, mazkur lokalizatsiya joylari veterinar mutaxassislarga differensial diagnostikada, ayniqsa, yurga xos ayrin yuqumli kasalliklardan ajratishda muhim yo‘nalish beradi.