QORAMOLLAR BARMOQ KASALLIKLARINING O’RGANILGANLIK DARAJASI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15362127 - Ataniyazov, S.B.; Aytmuratova, M.O.; Jumamuratov , E.J.; Arziev, X.Yu. (International scientific and practical conference, 2025)
Ushbu maqolada qoramollar orasida uchraydigan barmoq va barmoqlararo kasalliklarining uchrash darajasi, etiologiyasi, patogenezi, davolash va oldini olish bo‘yicha keng qamrovli tahlil keltirilgan. Barmoq va barmoqlararo kasalliklar chorvachilikda salomatlik muammolarini keltirib chiqarib, iqtisodiy zarar yetkazishi mumkin. Maqolada kasalliklarning asosiy sabablari, ya’ni mikroorganizmlar, infektsiyalar, shuningdek, qishloq xo’jaligida sanitariya-gigiena sharoitlarining ahamiyati batafsil o‘rganilgan. Bundan tashqari, maqolada kasalliklarning patogenezi, ya’ni organizmga ta’sir qiluvchi mexanizmlar, shuningdek, infektsiyaning tarqalish yo‘llari va xavf guruhlari haqida ma’lumotlar keltirilgan. Ushbu kasalliklarning qoramollar sog’lig’iga salbiy ta’siri, ularning ishlash va o‘sish darajasiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Davolash usullari sifatida zamonaviy farmatsevtik vositalar, antibiotiklar va antifungal preparatlar haqida ma’lumotlar taqdim etilgan. Shu bilan birga, maqola kasalliklarni oldini olish uchun o‘tkazilgan tadqiqotlar va amaliy choralarni o‘z ichiga oladi. Kasalliklarni oldini olishda sanitariya-gigiena qoidalariga rioya qilish, davolashning profilaktik usullarini tatbiq etish, hayvonlarning umumiy salomatligi va ularning parvarishiga e’tibor berish juda muhim ekanligi ko‘rsatilgan. Bundan tashqari, maqolada ushbu kasalliklar bilan bog’liq ijtimoiy va iqtisodiy muammolar ham tahlil qilinib, chorvachilikda bu turdagi kasalliklarni minimallashtirish uchun qanday innovatsion yondashuvlar va ilg‘or metodlar qo‘llanilishi mumkinligi muhokama qilingan. Yakuniy xulosada, maqola qoramollar orasida barmoq va barmoqlararo kasalliklarning oldini olish bo‘yicha tavsiyalarni ishlab chiqadi va chorvachilikni samarali rivojlantirish uchun zarur bo‘lgan tibbiy, biotexnologik va iqtisodiy chora-tadbirlarni belgilaydi. Ushbu ma’lumotlar o‘rganilgan mavzu bo‘yicha chuqur bilim olishga va amaliyotda qo‘llaniladigan samarali usullarni ishlab chiqishga xizmat qiladi.