ҚОРАҚАЛПОҒИСТОНДА КУРКАНИНГ ASCARIDIA GALLI НЕМАТОДАСИ БИЛАН ЗАРАРЛАНИШИ ДИНАМИКАСИ: https://doi.org/10.5281/zenodo.15362406 - Азбергенов , Е.Б; Сарсенбаев , И.Е; Амангелдиев , У.А; Дильманова , А.И (International scientific and practical conference, 2025)
Паррандачиликни кенг ривожлантириш учун ҳўжалик ташкилий ишлар билан боғлиқ бўлган тадбирлардан ташқари паррандаларни ва улар яшаётган муҳитни соғломлаштириш илмий манбаларга асосланади. Ана шу ўринда паррандаларда учровчи турли-туман касалликлар, жумладан, паразитлар келтириб чиқарувчи гельминтоз экто ва эндопаразитар касалликларга эътиборни қаратиш лозим. Уй паррандаларида гельминтозлар (аскаридоз, гетерокидоз, эхиностоматидоз, райетиноз, гименолепидоз, капиллариоз ва бошқалар) нинг кенг тарқалганлиги ва уларнинг республикамиздаги паррандачилик ҳўжаликларига катта иқтисодий зарар етказиш билан товуқлар, айниқса жўжалар сонининг камайишига сабаб бўлмоқда. Ушбу омиллар мамлакатимизда тарқалган организмларнинг экологик инқирозига сабаб бўлади.