ҚОРАМОЛЛАРДА ЙЎЛДОШНИНГ УШЛАНИБ ҚОЛИШИ: САБАБЛАРИ, ПАТОГЕНЕЗИ ВА ПРОФИЛАКТИКА ЧОРАЛАРИ: https://doi.org/10.5281/zenodo.15362495 - Юнусов, Х.Б.; Комилжонов, С.К.; Федотов, Д.Н. (International scientific and practical conference, 2025)
Ушбу илмий мақолада қорамолларда йўлдошнинг ушланиб қолиши (Retentio secundinarum) патологияси кенг қамровда ўрганилган. Авваламбор, бу ҳолатнинг аҳамияти, унинг иқтисодий ва физиологик оқибатлари ҳақида батафсил маълумот берилган. Этиологиясида озуқа мувозанатининг бузилиши, витамин ва микроэлементлар етишмаслиги, туғруқ мураккабликлари, инфекцион омиллар ҳамда фермер хўжаликларидаги зоогигиеник шароитлар роли асосланган. Патогенези тушунтирилиб, гормонал ва биокимёвий механизмлар таҳлил қилинган. Клиник оқибатлар қаторида метрит, эндометрит, токсикоз, репродуктив функциянинг бузилиши ва сут маҳсулдорлигининг пасайиши каби ҳолатлар кўрсатиб ўтилган. Мақолада ушбу патологияни олдини олиш бўйича самарали профилактика ва ветеринария амалиётидаги долзарб ёндашувлар тавсия этилган. Илмий асосланган хулосалар ва амалиётда татбиқ этиш мумкин бўлган таклифлар мақоланинг долзарблигини оширади.