DUNALIELLA SALINA SUVO’TINING SANOATDAGI AHAMIYATI: https://doi.org/10.5281/zenodo.17245531 - Ortiqboyeva , O.Q.; Murodova , S.S. (International scientific and practical conference, 2025)
Dunaliella salina – tuzli suv havzalarida yashovchi yashil mikrosuvo‘tlar turkumiga mansub bo‘lib, optimal muhit va haroratda qimmatli biofaol moddalarni sintezlaydi. Dunaliella salina tarkibida, lipidlar va glitserinning yuqori miqdori, protein, muhim aminokislotalar, yuqori darajadagi β-karotin mavjud. Ushbu mikrosuvo‘tdan olinadigan β-karotin farmatsevtika, oziq-ovqat, kosmetika, qishloq xo‘jaligi va bioyoqilg‘i sanoatida keng qo‘llaniladi. Ushbu tezisda Dunaliella salina suvo‘tining o‘sish sharoitlari, β-karotin sinteziga ta’sir etuvchi omillar hamda uning sanoat miqyosida olinishi va qo‘llanilishining dolzarb jihatlari yoritilgan.