YANGI AXBOROT TEXNOLOGIYALARINING XAVFSIZLIKKA TA'SIRI - Karimberganov , Timur (International scientific and practical conference, 2024)
Mazkur ilmiy maqolada yangi axborot texnologiyalarining kiberxavfsizlikka ta'siri tahlil qilinadi. Yangi texnologiyalar, jumladan, bulutli hisoblash, IoT (Internet of Things), sun'iy intellekt, va mashina o‘rganish (AI/ML) kabi sohalar, zamonaviy iqtisodiyotda o‘zgarishlarni yuzaga keltirgan bo‘lsa-da, ular bilan bog‘liq xavf-xatarlar ham mavjud. Ushbu maqolada axborot texnologiyalarining xavfsizlikka qanday ta'sir ko‘rsatayotgani, bu tahdidlarga qarshi qanday choralar ko‘rish zarurligi hamda xavfsizlikni ta'minlash uchun kerakli texnologik, huquqiy va ijtimoiy yondoshuvlar muhokama qilinadi. Maqola shuningdek, IoT qurilmalari, sun'iy intellekt, bulutli hisoblash va kiberhujumlar kabi asosiy tahdidlarni tahlil qiladi va xavfsizlikni kuchaytirish uchun tavsiyalarni taqdim etadi. Natijada, kiberxavfsizlikni ta'minlash uchun texnologiyalar, qonunchilik va xalqaro hamkorlik o‘rtasida uyg‘unlikni yaratish zarurligi ko‘rsatilgan.