QARAQALPAQSTAN RESPUBLIKASÍ QUSSHÍLÍQ XOJALÍQLARÍNDA MAREK KESELLIGINIŃ JASQA BAYLANÍSLÍ DINAMIKASÍ: https://doi.org/10.5281/zenodo.14223535 - Abatbaeva , A.M.; Arziyev , X.Yu.; Axmedov , B.N.; Murodov, X.U (International scientific and practical conference, 2024)
Qus arasında Marek keselliginiń tarqalıwı, sonıń menen birge, onıń etiologik faktorları úyrenildi. Sol maqsette Qaraqalpaqstan Respublikasınıń 8 fermer xojalıǵında qus arasında ushraytuǵın juqpalı kesellikler boyınsha epizootik jaǵday tekserildi. Olar qusshılıq ferması veterinariya xızmeti xızmetkerleriniń usınısına kóre sınaqtan ótkeriw ushın tańlap alındı. Fermer xojalıǵında barlıq qus klinikalıq kórikten ótkerildi, nawqaslar izolyatsiya etildi hám emlendi, ólgen yamasa májbúriy soyilǵan qus patologikalıq tekseriwden ótkerildi. Veterinariya, sanitariya, ot-jem, qawipsizlik ilajları qanday islengeni menen tanıstıq. Kesellikler epizootologik, klinikalıq, patologikalıq, bakteriologik hám virusologik IFA tekseriwleri tiykarında anıqlanǵan nátiyjeleri keltirilgen.