QORAMOLLARDA LEYKOZ KASALLIGINI OLDINI OLISH VA QARSHI KURASH CHORALARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14227053 - Aytbaeva , M.B.; Murodov , X.U; Qutlimuratov , N. (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu maqolada qoramollarning leykoz kasalligini tarqalishi, shuningdek, uning etiologik omillarini o’ranish bo’yicha ma’lumotlar keltirilgan. Shu maqsadda Qoraqalpog‘iston Respublikasining 3 ta fermer xo‘jaligida qoramollarning yuqumli kasalliklari bo‘yicha epizootik holat tekshirilgan. Veterinariya xizmati xodimlarining tavsiyasiga ko'ra ekspertiza uchun tanlangan. Qoraqalpog‘iston Respublikasi chorvachilik fermer xo‘jaliklari, klasterlar, MChJ va xususiy tadbirkorlik subyektlarida oq qon kasalligi bilan kasallanish holatlari yuzasidan ilmiy-amaliy tushuntirish ishlari olib borilgan. Qoramollar leykozi virusi sharsimon tuzilishga ega, o'lchami 90 nm gacha. U lipoproteinli membrana bilan o'ralgan kubik yadrodan iborat. Ikki spiral RNK molekulasini o'z ichiga olgan genomni tashkil etishi kursatilgan.