ZAMONAVIY BIOTEXNOLOGIYA USULARIDAN FOYDALANIB SOMONGA FERMENTLAR TA’SIRIDA OZUQA TAYORLASH: https://doi.org/10.5281/zenodo.14234594 - Allanazarov , B.J.; Yuldashev , D; Satbaev, A; Maqsatova, L; Masharipov , I.G. (International scientific and practical conference, 2024)
Zamonaviy biotexnologiyaning yo‘nalishlaridan biri-mikroorganizmlarni o‘stirish asosida ferment preparatlari ishlab chiqarishdir. Chunki ular qishloq xo‘jaligida hayvonlarga oziqalar tayyorlashda, oziqalarga qo‘shimchalar sifatida va hayvonlarni ba’zi-bir xastaliklardan davolashda ham ishlatilishi mumkin (oshqozon-ichak va parazitar kasalliklarni oldini olish va davolash maqsadida fermentlardan foydalaniladi). Qishloq xo‘jalik hayvonlari oziqasini asosi o‘simlik mahsulotlari, (don, silos, hashak, somon va h.k) juda ko‘p miqdorda qiyin hazm bo‘ladigan moddalar – klechatka, lignin, gemitsellyuloza saqlaydilar. Hatto kavsh qaytaruvchi hayvonlarni oshqozon oldi qismida faol sellyuloza parchalaydigan mikroorganizmlar to‘plangan bo‘lishiga qaramasdan, klechatkani 40-65% parchalanadi xolos. O‘simlik oqsillari ham to‘lig‘icha parchalanmaydi (60-80%), lipidlar (60-70%), kraxmal va polifruktozidlar (70-80%), pektin moddalar ham kam miqdorda parchalanadilar, xolos.