TSINK SULFATINING TRILON-B 4Na BILAN TA’SIRINI O’RGANISH (ZnSO4*7H2O ning EDTA-4Na): https://doi.org/10.5281/zenodo.14235120 - Matsalaeva , S.Z.; Jamalova , U.A.; Bekniyazov , A.J.; Kadirov , I.M (International scientific and practical conference, 2024)
Xelatlar - kompleksonlar mikroelementlarning metallorganik birikmalari mikroo’g’it sifatida ishlatiladi. Suvda yaxshi eriydi, ósimliklar tamonidan yaxshi ózlashtiriladi, tuproq kolloidlari tasirida chókmaga tushmaydi. Mikroorganizmlarning yemirish tasiriga qarshi turish xususiyat, barcha tuoroqlarda gidrolizga qarshi turǵunligi, ósimliklarga zararli tasiri yóqligi bilan ahamiyatli. Tarkibida 10-12% temir, 6-10% rux, 8-10% marganets, 9-18% mis bor. Tuproqqa ekin ekish oldidan boshqa óǵitlar bilan birga solinadi, barglar orqali oziqlantirishda qóllaniladi.