MARKAZIY OSIYO MINTAQASIDA IJTIMOIY-SIYOSIY TAHDIDLARGA QARSHI KURASH TEXNOLOGIYALARINING STRATEGIK YO‘NALISHLARI.: https://doi.org/10.5281/zenodo.14236166 - Atamuratov , M.U.; Paluaniyazov , B.Ye.; Nasirov , B.M. (International scientific and practical conference, 2024)
Markaziy Osiyoda osoyishtalik hamda barqaror taraqqiyotga erishish yo'lida mintaqa davlatlari tomonidan faol tashqi siyosat olib borilmoqda. Markaziy Osiyoni tinchlik hamda yaxshi qo'shnichilik hududiga aylantirish O'zbekiston tashqi siyosatining ham ustuvor yo'nalishi sifatida belgilangan.Mazkur maqola mavzusining dolzarbligi shundaki, bugungi global tahdid manbalari ko'payib borayotgan davrda, Markaziy Osiyo hududiy xavfsizligini ta'minlash mintaqa davlatlarining oldida turgan eng asosiy vazifalardan biriga aylandi. Davlatlar o'rtasida savdo-iqtisodiy, transport va tranzit-logistika, xavfsizlik va barqarorlikni ta'minlash, davlat chegaralariga doir masalalarni yakuniga yetkazish, suv resurslaridan adolatli foydalanish, xalqlar o'rtasida madaniy-gumanitar aloqalar, do'stlik va yaxshi qo'shnichilik munosabatlarini mustahkamlash kabi yo'nalishlar rivojlantirilmoqda.