KRIMINAL HARAKAT VA CHEKLANGAN RATSIONALLIK: https://doi.org/10.5281/zenodo.14546086 - Xudoyberdiyev , Odil (International scientific and practical conference, 2024)
Maqola, kriminal xatti-harakatlarni tushuntirishda “cheklangan ratsionallik” nazariyasini qo‘llaydi. Cheklangan ratsionallik nazariyasi, individdan qarorlar qabul qilishda barcha imkoniyatlarni va ma’lumotlarni mukammal hisoblashning imkonsizligini ta’kidlaydi. Kriminal harakatlarni sodir etishda jinoyatchilar to‘liq ma’lumotlarga ega bo‘lmasdan, xavf-xatarni noto‘g‘ri baholashlari va qisqa muddatli foydalarni ko‘rishga moyil bo‘lishlari mumkin. Maqolada, kriminal harakatlar va jinoyatga yo‘l qo‘yish qarorlarini qabul qilishda iqtisodiy, psixologik va ijtimoiy omillarning ahamiyati tahlil qilinadi. Shuningdek, cheklangan ratsionallikning jinoyatchilikka ta’siri va jinoyatlarni kamaytirishga qaratilgan strategiyalar muhokama qilinadi.