XUFIYONA IQTISODIYOTNING RIVOJLANAYOTGAN MAMLAKATLARDA RIVOJLANISH TENDENSIYALARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14620793 - Jumaboyev , Murod (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu ilmiy maqola xufiyona iqtisodiyotning rivojlanayotgan mamlakatlarda rivojlanish tendensiyalarini o‘rganadi. Xufiyona yoki yashirin iqtisodiyot — bu rasmiy iqtisodiy tizimdan tashqarida amalga oshiriladigan iqtisodiy faoliyatlarni ifodalovchi tushuncha bo‘lib, rivojlanayotgan mamlakatlarda uning hajmi va ahamiyati tobora ortib bormoqda. Maqola xufiyona iqtisodiyotning asosiy shakllarini (informal sektor, qora iqtisodiyot, raqamli iqtisodiyot va boshqalar) tahlil qiladi, uning rivojlanishiga ta’sir qiluvchi ijtimoiy, siyosiy va iqtisodiy omillarni o‘rganadi. Shuningdek, xufiyona iqtisodiyotning ijtimoiy va iqtisodiy oqibatlari, shu jumladan, soliq tizimi, mehnat bozoridagi noaniqliklar va davlat byudjeti uchun xavf-xatarlar ham ko‘rib chiqiladi. Maqolada rivojlanayotgan mamlakatlarda yashirin iqtisodiyotga qarshi kurashish uchun samarali siyosatlar va strategiyalar taklif etiladi.