G.BEKKERNING JINOYAT VA JAZO IQTISODIY NAZARIYASI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14625459 - Yaxiyayeva , Muxayyo (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu ilmiy maqola Gari Bekkerning jinoyat va jazo iqtisodiy nazariyasini tahlil qilishga qaratilgan. Bekkerning nazariyasida jinoyat va jazo tizimlari iqtisodiy model yordamida izohlanadi. U jinoyatchilikni, jinoyatlarni sodir etgan shaxslarning iqtisodiy qarorlariga asoslanib tushuntiradi. Jinoyatni sodir etish qarori, jinoyatchilar tomonidan kutilgan foydalar va jazolarni o‘rganish orqali tushuntiriladi. Bekker jinoyatchilarni "xarajatlar" va "foyda" prinsipiga asoslanib baholaydi, ya’ni ular jazolarni hisobga olgan holda o‘z xatti-harakatlarini tanlaydilar. Maqolada Bekkerning asosiy g‘oyalariga e’tibor qaratiladi: jinoyatchilar jazolarni baholashda to‘liq ma’lumotga ega emasliklariga qaramay, o‘z manfaatlarini maksimal darajada qondirishga harakat qilishadi. Jinoyatga qarshi kurashda resurslarni samarali taqsimlash, profilaktika choralari va jazo tizimini optimallashtirish zarurligi ko‘rsatiladi. Shuningdek, jinoyatga qarshi kurashishda iqtisodiy samaradorlikni oshirish va jazolarni hisobga olishning muhimligi tahlil qilinadi.