KORREKSION VA REGRESSION TAHLIL: NAZARIYA VA AMALIYOT: https://doi.org/10.5281/zenodo.14955611 - Baxriddinova , Laylo (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu ilmiy maqolada korreksion va regression tahlil metodlari tahlil qilinadi. Korreksion tahlil o‘zgaruvchilar o‘rtasidagi bog‘liqlikni o‘lchashda, regression tahlil esa bir yoki bir nechta mustaqil o‘zgaruvchilardan foydalangan holda bog‘liq o‘zgaruvchini prognoz qilishda qo‘llaniladi. Korrelyatsiya o‘zgaruvchilar orasidagi o‘zaro bog‘liqlikning kuchi va yo‘nalishini aniqlashga yordam beradi, regression esa ma’lumotlarni prognozlash uchun samarali vosita hisoblanadi. Maqolada har ikkala metodning nazariy asoslari, qo‘llanilishi, afzalliklari va kamchiliklari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, korreksion va regression tahlilning iqtisodiyot, tibbiyot va ijtimoiy sohalarda qanday qo‘llanilishi misollar bilan ko‘rsatilgan. Bu metodlar ilmiy tadqiqotlar va amaliy sohalarda ma’lumotlarni tahlil qilishda keng foydalanilmoqda.