STATISTIK KUZATISH MOHIYATI VA UNING OLDIGA QO'YILADIGAN TALABLAR: https://doi.org/10.5281/zenodo.14955639 - Eshonqulova , Visola (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu maqolada statistik kuzatishning mohiyati va uning oldiga qo‘yiladigan talablar tahlil qilinadi. Statistik kuzatish ijtimoiy va iqtisodiy tizimlar bo‘yicha aniq va ishonchli ma’lumotlarni yig‘ish va tahlil qilish jarayonidir. Maqolada statistik kuzatishning turli turlari, uning o‘lchov va metodologiyasi, shuningdek, kuzatish jarayonida qo‘yiladigan asosiy talablar – aniqlik, to‘g‘rilik, vakillik, shaffoflik, vaqtga moslik va umumiylik kabi omillar ko‘rib chiqiladi. Ushbu talablarga rioya qilish statistik kuzatishlarning samaradorligini oshiradi va iqtisodiy siyosatni shakllantirishda to‘g‘ri qarorlar qabul qilishga yordam beradi. Maqola statistik kuzatishning amaliy ahamiyati va uni zamonaviy tahlil jarayonlarida qo‘llash muhimligini yoritadi.