STATISTIK KUZATISH TURLARI: TAHLIL VA KO'RINISHLAR: https://doi.org/10.5281/zenodo.14955691 - Norbekov , Farxod (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu maqolada statistik kuzatishning turli turlari, ularning xususiyatlari, metodologiyasi va amaliy qo‘llanilishi tahlil qilinadi. Statistik kuzatish ijtimoiy va iqtisodiy jarayonlarni o‘rganishda, ma’lumot yig‘ishda va tahlil qilishda muhim rol o‘ynaydi. Maqolada to‘liq kuzatish, tanlab kuzatish, uzoq muddatli kuzatish, tezkor kuzatish va o‘zgarishlarni kuzatish kabi asosiy kuzatish turlari ko‘rib chiqiladi. Har bir kuzatish turining afzalliklari va kamchiliklari, metodlari va qo‘llanilish doiralari keltirilgan. Statistik kuzatishlarning samarali amalga oshirilishi ijtimoiy va iqtisodiy tizimlarni tahlil qilishda ishonchli va aniq natijalar olish imkonini beradi. Maqola, shuningdek, statistik kuzatishning amaliy ahamiyatini va davlat siyosatining shakllanishidagi o‘rnini ham ta’kidlaydi.