YALPI ICHKI MAHSULOT (YIM) STATISTIKASI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14955848 - Xolmatov, Sunnatulla (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu ilmiy maqolada yalpi ichki mahsulot (YIM) statistikasi tahlil qilinadi, uning iqtisodiy faoliyatni o‘lchashdagi ahamiyati va hisoblash metodlari ko‘rib chiqiladi. YIM mamlakatning umumiy iqtisodiy salohiyatini o‘lchashda, iqtisodiy o‘sish sur’atlarini tahlil qilishda va makroiqtisodiy siyosatni shakllantirishda asosiy ko‘rsatkich sifatida ishlatiladi. Maqolada YIMni hisoblashning turli metodologiyalari, jumladan ishlab chiqarish, xarajatlar va daromadlar usullari, shuningdek, inflyatsiya va boshqa iqtisodiy omillarning YIMga ta’siri batafsil tahlil qilinadi. YIMni tahlil qilish orqali iqtisodiyotning strukturasi, iqtisodiy o‘sish darajasi va tashqi iqtisodiy aloqalar to‘g‘risida muhim ma’lumotlar olish mumkin. Maqola, shuningdek, YIM statistikasi orqali iqtisodiy barqarorlikni ta’minlash va rivojlanish istiqbollarini aniqlashga yordam beradigan usullarni ko‘rsatadi.