DINAMIKANI STATISTIK O'RGANISH USULLARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14955865 - Yusupov , Jamshid (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu ilmiy maqola dinamikani statistik o‘rganish usullarini tahlil qiladi. Dinamik tizimlarning vaqt davomida o‘zgarishlarini o‘rganish uchun qo‘llaniladigan asosiy statistik metodlar, shu jumladan, avtomatik regulyatsiya modellarini (ARMA, ARIMA), Markov jarayonlari, vaqt seriyalarini tahlil qilish, stoxastik differential tenglamalar (SDE) va Bayes metodlari ko‘rib chiqiladi. Maqolada, bu usullarni iqtisodiyot, biologiya, muhandislik va mashinani o‘rganish sohalarida amaliy qo‘llanishi va ularning tizimlar tahlilidagi ahamiyati muhokama qilinadi. Dinamik tizimlarning statistik o‘rganish metodologiyalari tizimlarning kelajakdagi holatlarini prognozlash, mavsumiy o‘zgarishlarni tahlil qilish va tasodifiylikni hisobga olishda muhim rol o‘ynaydi. Ushbu maqola, dinamik tizimlarni o‘rganish va ular bo‘yicha tahlillarni amalga oshirishda zamonaviy statistik usullarni joriy etishning ahamiyatini ko‘rsatadi.