BYUDJET TAQCHILLIGI VA ORTIQCHALIGI: TAHLIL VA YECHIMLAR: https://doi.org/10.5281/zenodo.14955958 - Fayziqulov , Shaxzod (International scientific and practical conference, 2024)
Ushbu maqolada byudjet taqchilligi va ortiqchaligining iqtisodiy ahamiyati va ularni boshqarish usullari tahlil qilinadi. Byudjet taqchilligi davlat xarajatlarining daromadlardan oshishi natijasida yuzaga keladi va iqtisodiy inqirozlar, xarajatlarning ortishi yoki soliq yig‘imlarining kamayishi kabi sabablarga bog‘liq. Taqchillik davlat qarzining oshishiga, inflyatsiya va iqtisodiy ishonchsizlikka olib kelishi mumkin. Aksincha, byudjet ortiqchaligi davlatning daromadlari xarajatlaridan ko‘p bo‘lganida yuzaga keladi va iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashi mumkin, ammo inflatsiya yoki resurslar taqsimotidagi muammolarni keltirib chiqarishi ehtimoli mavjud. Maqolada, byudjet taqchilligi va ortiqchaligini samarali boshqarish uchun soliq siyosatini takomillashtirish, xarajatlarni optimallashtirish va qarzni boshqarish kabi tavsiyalar berilgan. Maqola davlat moliyaviy siyosatining iqtisodiy o‘sish va barqarorlikni ta’minlashdagi rolini ko‘rsatadi.Kalit so‘zlar: byudjet taqchilligi, byudjet ortiqchaligi, iqtisodiy barqarorlik, davlat moliyasi, soliqqa tortish, xarajatlarni optimallashtirish, qarz siyosati, inflyatsiya, iqtisodiy o‘sish.