CHOY MAHSULOTINI ISHLAB CHIQARISH TEXNOLOGIYASI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15229656 - Abdumalikova , Sarvinoz; Mamatkulova , Iroda (International scientific and practical conference, 2025)
Annotatsiya: Choy (Camellia sinensis) - choy butasining barglari va yosh oʻtlarini qisqa muddat davomida issiq suvda ivitib tayyorlanadigan ichimlik. Dunyo bo'ylab keng tarqalgan va mashhur ichimliklardan biri bo'lmish choyning o'ziga xos boy tarixi bor, u asrlar davomida bir qancha madaniyatlarda qadrlanib kelinmoqda. Choyning ko'plab navlari mavjud bo'lib, ular o'zlarining ta'mi, hidining xususiyatlari va chiquvchanligi bilan farqlanadi. Choy yetishtirish va qayta ishlash jarayoni an'anaviy ravishda yuqori mehnat sarfini talab qilgan bo'lsa-da, texnologiyaning rivojlanishi choy sanoatining inqilobiy o'zgarishlariga sabab bo'ldi. Hozirgi kunda iqlim sharoitlari va ishlab chiqarish texnologiyalarining xilma-xilligi choy ishlab chiqarish jarayonining diversifikatsiyasini ta'minlamoqda. Choy o'simliklari yetishtiriladigan maydonlardan tortib, yakuniy mahsulotdan foydalanuvchiga yetkazilishigacha bo'lgan barcha bosqichlar ilg'or texnologiyalar yordamida takomillashgan. Ushbu jarayonlar choy ishlab chiqarishning sifat va samaradorligini oshirishga xizmat qilmoqda. Ushbu tezisda choy ishlab chiqarish texnologiyasining asosiy bosqichlari, ularning o'zaro aloqasi va har bir bosqichning mahsulot sifatiga qanday ta'sir ko'rsatishi haqida batafsil ma'lumot beriladi. Shuningdek, choyning tarkibi va uning salomatlikka bo'lgan foydalari ham ko'rib chiqiladi.