CRISPR-CAS9 TEXNOLOGIYASI ASOSIDA ARPADA (Hordeum vulgare) QURG'OQCHILIKKA CHIDAMLI GENOTIP OLISH - Abdushukurova , M.B.; Murodova , S.S.; Turayev, O.S (International scientific and practical conference, 2025)
CRISPR (Clustered regulary interspaced short palindromic repeats)-guruxlangan muntazam qisqa palindromli takrorlanishlartexnologiyasining paydo bo’lishi, genomni taxrir qilish va gen transkripsiyasini o’zgartirish orqali organizmlar genomini maqsadli o’zgartirishga imkon berdi. Shuni ta’kidlash kerakki CRISPR-Cas9 asosida hosil qilingan genomdagi o’zgarishlar aynan nishon qilingan genni o’chirishga qaratilgan. Ushbu tezisda, CRISPR-Cas9 texnologiyasi yordamida arpada qurg'oqchilikka chidamli genotiplarni yaratish jarayoni o‘rganilgan. Bugungi kunda qurg‘oqchilik fermerlar uchun jiddiy taxdid bo‘lib, o‘simliklarning rivojlanishi va hosil olishiga salbiy ta’sir ko‘rsatmoqda. Arpa, dunyo bo‘yicha asosiy qishloq xo‘jaligi ekinlaridan biri bo‘lib, uning qurg‘oqchilikka chidamliligini yanada oshirish orqali hosilni ko‘paytirish mumkin. CRISPR-Cas9 texnologiyasi genomni aniq va samarali tahrirlash imkonini beradi, bu esa o‘simliklarda genetik o‘zgarishlarni kiritishga yordam beradi. Tezisda, CRISPR-Cas9 texnologiyasi yordamida arpa genomi tahrirlanib, qurg‘oqchilikka chidamli genotiplar yaratishning samaradorligi, asosiy yondashuvlar va natijalar tahlil qilinadi. Shuningdek, texnologiyaning afzalliklari ko‘rib chiqiladi.