CARTHAMUS TINCTORIUS L. O'SIMLIGINI BIOLOGIK FAOL MODDALARINING YALLIG'LANISH MARKERLARIGA SITOKINLAR TA'SIRINI O'RGANISH: https://doi.org/10.5281/zenodo.15177208 - G‘anijonov , D.M.; O‘ralov , A.I.; Mustafakulov , M.A. (International scientific and practical conference, 2025)
Jigar va buyrak funksiyasi, shuningdek, yallig‘lanish markerlari (IL-6, TNF-α), ayniqsa surunkali kasalliklarda, masalan, qandli diabetda, organizmning sog‘lom holatini baholashda muhim ahamiyatga ega. Bu parametrlarda yuzaga kelgan o‘zgarishlar organizmdagi metabolik va immunologik jarayonlarning disfunktsiyasini ko‘rsatadi. So‘nggi yillarda Carthamus tinctorius L. o‘simligi va uning biologik faol moddalarining bu organlar va yallig‘lanish markerlaridagi ta’siri o‘rganilmoqda. Ushbu maqolada, Carthamus tinctorius L. o‘simligining jigar, buyrak funksiyasi va IL-6, TNF-α kabi yallig‘lanish markerlaridagi potentsial ta’siri ilmiy asoslangan natijalar yordamida tahlil qilinadi.