ALSGEYMER KASALLIGINING MOLEKULYAR MEXANIZMLARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15179648 - Muqimova , M.O.; Azimjonova , M.J.; Abduvaliyeva , M.A. (International scientific and practical conference, 2025)
Alsgeymer kasalligi (AGK) – bu asab tizimining degenerativ kasalligi bo‘lib, eng keng tarqalgan demensiya turi hisoblanadi. Uning molekulyar mexanizmlari hali to‘liq tushunilmagan bo‘lsa-da, turli molekulyar jarayonlar kasallikning rivojlanishida muhim rol o‘ynaydi. Ushbu tezisda Alsgeymer kasalligining asosiy molekulyar mexanizmlari, shu jumladan, amiloid plakalari, tau oqsillari va boshqa patofiziologik jarayonlar haqida so‘z yuritiladi.