SHAMBALILA (TRIGONELLA FOENUM-GRAECUM) URUGʻINING 2-TOIFA DIABETGA IJOBIY TA'SIRI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15241255 - Xalilayeva , S.B.; Qarshiyev , T.O.; Otajonov , A.Sh. (International scientific and practical conference, 2025)
Shambalila urugʻi turli xil muhim birikmalar va shunga oʻxshash komponentlarning boy manbalari hisoblanadi. Yalligʻlanishga qarshi, gepatoprotektiv, kardioprotektiv, neyroprotektiv, immunomodulyator, nefroprotektiv va mikroblarga qarshi faolligi tufayli kasalliklarni davolash va davolashda muhim rol oʻynaydi. Shambalila urugʻi antioksidantning boy manbai boʻlib, bu potentsial erkin radikallarni tozalash faoliyati orqali kasalliklarning patogenezini faoliyati pasaytiradi. Dunyo boʻylab ikki toifa diabetga chalinganlar soni ortib bormoqda. Bolalar va yoshlarda 2-toifa diabetning tarqalishi tez sur’atlar bilan oʻsib borayotgani tashvishga solmoqda va bu bolalik semizligining ortib borayotganni aks ettiradi. Hozirgi vaqtda bu dunyo boʻylab 384 million kishiga ta’sir qiladi va Xalqaro diabet federatsiyasi (IDF) tomonidan takrorlanganidek, bu raqam 2035 yilda 592 millionga yetishi kutilmoqda. Ushbu murakkab holatning oldini olish va davolash uchun yaxshiroq terapevtik vositalarni ishlab chiqish zarur, chunki hozirgi dori - darmonlar koʻpincha nojoʻya ta’sirlarni keltirib chiqaradi va qandli diabet shunga oʻxshash kasalliklarning boshlanishiga olib kelishi mumkin. Tabiiy kelib chiqadigan birikmalar 2-toifa diabetni oʻz ichiga olgan bir nechta murakkab sharoitlarning oldini olish va boshqarish uchun kuchga ega.