AMINOKISLOTALAR ISHLAB CHIQARISH BIOTEXNOLOGIYASI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15245070 - Nomozova , M.A.; Mamatkulova , I.E. (International scientific and practical conference, 2025)
Hozirgi kunda xalq xo‘jaligi va meditsinada turli xil aminokislotalar keng miqyosda qo‘llanilmoqda. Asosan ular oqsilli oziqalarning to‘yimliligini oshirishda katta ahamiyat kasb etadi. Ba’zi bir oziq ovqat va oziqa mahsulotlari o‘zida almashinmaydigan aminokislotalarni xususan, lizinni yetarli miqdorda saqlamaydi. Bunday mahsulotlarga makkajo‘xori, bug‘doy, guruch va boshqalarni misol qilib keltirish mumkin. Sanoat asosida ishlab chiqarilayotgan aminokislotalar oziqa to‘yimliligini oshirish maqsadida sof holda yoki boshqa ingridiyentlar bilan kombinirlangan (aralashtirilgan) holatda oziqa tarkibida qo‘llaniladi Bunda maqolada aminokislotalardan foydalangan holda oziqada oqsillar miqdorini saqlanishini oshirish imkoniyati vujudaga kelishi haqida ko’rsatilgan.