LAVANDA (LAVANDULA) O'SIMLIGIDAN OLINGAN EFIR MOYINING KIMYOVIY TARKIBI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15245315 - Xolmurodova , Sh.Gʻ.; Qarshiyev , T.O. (International scientific and practical conference, 2025)
Lavanda va lavanta yogʻlari asrlar davomida anʻanaviy oʻsimlik dorilari sifatida ishlatilgan. Hozirgi vaqtda lavanda va uning efir moyi koʻplab sohalarda, masalan, oziq-ovqat, kosmetika, parfyumeriya, sanitariya-texnik vositalar va farmatsevtika sanoatida qoʻllaniladigan qimmatbaho materiallardir. Qimmatbaho neftning tarkibiy qismlari oʻsadigan hududga qarab farq qilganligi sababli, neftning sifati va potentsial foydalanish imkoniyatlarini aniqlash uchun ushbu komponentlar aniqlanishi kerak. Efir moyi tarkibi Kastamonu, Turkiyaning lavandin (Lavandula s intermedia var. Super) navlarining yangi poyali gullaridan Klevenjer tipidagi gidrodistillash apparati orqali olingan. Keyin efir moyi gaz xromatografiyasi-mass-spektrometriyasi (GC-MS) bilan tahlil qilindi va 14 ta komponent aniqlandi. Linalool va linalil asetat asosiy komponentlar boʻlib, mos ravishda 28,44% va 17,12%. Ushbu tadqiqotda biz efir moyining sifatini va undan foydalanish mumkin boʻlgan sohalarini aniqlash uchun ularni Pharmacopoeia Europaea va ISO standartlari bilan taqqoslash orqali natijalarimizni baholashni maqsad qildik. Ushbu tadqiqot natijalari shuni ko'rsatdiki, lavanda efir moyi yuqori sifatli efir moyi hisoblanadi, chunki uning tarkibida koʻp miqdorda linalool mavjud va kofur yoʻq. Bundan tashqari, nav tarkibidagi linalol, terpinen-4-ol va kofur tarkibi ISO 3515:2002 tomonidan belgilangan lavanda yog‘i standartlariga mos kelgan bo‘lsa, linalil asetat miqdori bundan past bo‘lgan. Yuqori linalool miqdori va kofur yo'qligi sababli, qazib olingan lavandin yogʻi oziq-ovqat, ichimliklar, aromatik, farmatsevtika, parfyumeriya sanoatida foydalanish uchun yaroqli boʻlishini taxmin qilish mumkin.