LAKTOZASIZ SUT VA SUT MAHSULOTLARI OLISH BIOTEXNOLOGIYASI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15261284 - Tangirova , D.D; Mamatkulova , I.E. (International scientific and practical conference, 2025)
Laktoza – sut shakari, glukoza va galaktozadan iborat disaxarid modda. Kattalar va yangi tug‘ilgan chaqaloqlar uchun asosiy enrgiya va vitaminlar, oqsil, yog‘lar va protein manbayi hisoblanadi. Ammo ba’zi odamlarda laktoza intoleransi yuz beradi, ya’ni laktozani hazm qilolmaslik holati kuzatiladi. Hozirgi kunda bu katta muammolarga sabab bo‘lmoqda. Iste’molchilarni laktozasiz sut va sut mahsulotlari bilan ta’minlash uchun turli xil biotexnologik usullar: laktaza fermenti bilan ishlov berish, membranani ajratish, shu jumladan ultrafiltratsiya, nanofiltratsiya, teskari osmoz va elektrodializ usullaridan foydalanib laktozasiz mahsulotlar ishlab chiqarilmoqda.