MIKROBLARNING INSON SALOMATLIGIGA TA'SIRI VA TADQIQOT NATIJALARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15275902 - Gulboyev , D; Bahriddinova , N; Yarashev , D; Sarimsoqova , N (International scientific and practical conference, 2025)
Mikroblar inson organizmida muhim rol o‘ynaydigan mikroorganizmlar majmuasidir. Ular ichakda, terida, og‘iz bo‘shlig‘ida va boshqa muhitlarda yashaydi. Mikroblar ovqat hazm qilish, metabolizm, immun javob va hatto miya faoliyatiga ham bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Ichak Mikroblarsi foydali bakteriyalar va zararli mikroorganizmlar o‘rtasidagi muvozanatni saqlash orqali inson salomatligini himoya qiladi. Mikroblar va immun tizimi o‘zaro chambarchas bog‘liq bo‘lib, mikroorganizmlar immunitetni shakllantirish, rivojlantirish va modulyatsiya qilishda ishtirok etadi. Ichak Mikroblarsi immun hujayralarni faollashtiradi, patogenlarga qarshi himoya to‘sig‘ini yaratadi va yallig‘lanish jarayonlarini boshqaradi.Mikroblar bo‘yicha ilmiy tadqiqotlar kelajakda shaxsiylashtirilgan tibbiyotning rivojlanishiga asos bo‘lishi kutilmoqda.