SPIRULINA MAXIMA SIANOBAKTERIYASINI BIOMASSASI YIG'MALARGA AJRATISH: https://doi.org/10.5281/zenodo.15321501 - Bobonazarova , D.B.; Xoʻjamshukurov , N.A.; Abdullayev , X.O. (International scientific and practical conference, 2025)
Spirulina sianobakteriyalar (koʻk-yashil suv oʻtlari) turi boʻlib, tabiatda shoʻr suvli okeanlar, koʻllar va daryolarda oʻsadi. Spirulina siyanobakteriyasi inson va hayvonlar iste’moli uchun zarur boʻlgan oqsil, vitaminlar, minerallar, karotinoidlar va antioksidantlarga boy boʻlib, hujayralarni shikastlanishdan himoya qiladi. Haqiqatan ham, oziq-ovqat ishlab chiqarish sanoatida yuqori talabga ega boʻlgan inson salomatligiga foydali ta’sir koʻrsatadigan koʻplab biologik faol moddalarni ishlab chiqaradilar. Shunday qilib, Spirulina sianobakteriyasi biomassasini uning bir nechta yuqori qiymatli birikmalariga ega. Bu tadqiqot davomida Spirulina maxima hujayrasidan lipidlarni ajratib olish koʻrib chiqildi.